Πουλάς το σπίτι σου; Αυτά είναι τα 8 πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγεις!

  • Πριν 2 έτη
  • 0
  1. Έλλειψη καθαριότητας

Αν θέλεις να καταλάβεις πόσο σημαντικός είναι ο πρώτος αυτός λόγος, δες το λίγο από την πλευρά του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Ένας παραμελημένος, ακατάστατος χώρος, που μοιάζει εγκαταλελειμμένος, δημιουργεί πάντα άσχημη εντύπωση και, όπως σε όλες τις καταστάσεις, η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική. Γι’ αυτό πρέπει να την κερδίσουμε. Πώς; Φροντίζουμε, πριν την επικείμενη επίσκεψη του εκάστοτε αγοραστή να πραγματοποιήσουμε έναν πολύ καλό καθαρισμό και να αερίσουμε τον χώρο. Ένας καθαρός, τακτοποιημένος χώρος, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί πάντα άριστες εντυπώσεις, τόσο για το ίδιο το ακίνητο όσο και για τον ιδιοκτήτη του. Απομακρύνουμε διαφημιστικά φυλλάδια, που τυχόν βρίσκονται συγκεντρωμένα στην είσοδο και φροντίζουμε όλα τα έπιπλα, αν τυχόν υπάρχουν, να βρίσκονται στις θέσεις τους και όχι ξεχασμένα στη μέση του χώρου.

  1. Δυσάρεστες οσμές

Όσο κι αν μοιάζει υπερβολικό σε κάποιον, ναι, μια δυσάρεστη οσμή μέσα στο χώρο σας είναι αρκετή, για να απομακρύνει έναν υποψήφιο αγοραστή και να φέρει τέλος στην όποια διαπραγμάτευση και συμφωνία για τη πώληση του ακινήτου σας. Η λύση είναι απλή. Επειδή σε κανέναν μας δεν αρέσει να βρίσκεται σε έναν χώρο που δεν μυρίζει ευχάριστα, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για το ακίνητο που τον ενδιαφέρει να αγοράσει, φροντίζουμε, πριν την επίσκεψη του ενδιαφερόμενου αγοραστή, να τον αερίσουμε καλά, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να αρωματίσουμε με ένα διακριτικό αποσμητικό χώρου, δίνοντας έτσι μια αίσθηση φρεσκάδας. Σίγουρα μια απαλή, ζεστή μυρωδιά, θα δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

  1. Όταν τα πράγματα δεν είναι εν…τάξει

Ένας χώρος που προορίζεται για πώληση δεν σημαίνει πάντα πως είναι ένας άδειος, κενός χώρος. Γι’ αυτό, είτε ζούμε ακόμα στο ακίνητο που ενδιαφερόμαστε να πουλήσουμε είτε όχι, φροντίζουμε να είναι όσο πιο περιποιημένο γίνεται. Γιατί; Ο λόγος είναι προφανής. Κανείς δεν αγαπά την ακαταστασία. Τι πρέπει να κάνουμε: αν πρόκειται για τον χώρο που εξακολουθούμε να ζούμε, φροντίζουμε ώστε να είναι τακτοποιημένος και όλα να βρίσκονται στη θέση τους. “Πεταμένα” ρούχα ή άπλυτα πιάτα είναι σίγουρα ανάμεσα στα λάθη που θα καταστρέψουν την πρώτη εικόνα. Ο χώρος πρέπει να είναι άψογος, καθαρός και ο υποψήφιος αγοραστής να μπορεί να κινείται άνετα μέσα σε αυτόν. Τώρα, αν δεν πρόκειται για τον χώρο που ζούμε, καλό είναι να απομακρύνουμε όλα τα “άχρηστα” αντικείμενα, όπως παλιά έπιπλα ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, κούτες ή τυχόν άλλα πράγματα που μπορεί να βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Ένας άδειος, καθαρός χώρος, θα αφήσει ελεύθερη τη φαντασία του υποψήφιου αγοραστή να οραματιστεί τη νέα του ζωή μέσα σε αυτόν.

  1. Όταν η φθορά είναι… συγκάτοικος

Ένα κλειστός, ασυντήρητος εδώ και καιρό χώρος, είναι πολύ πιθανό να έχει εμφανή σημάδια φθοράς σε πολλά και διαφορετικά σημεία του. Φθαρμένα ή κατεστραμμένα πατώματα, λερωμένοι και σκασμένοι τοίχοι, εμφανής υγρασία, ξεφτισμένα χρώματα, όλα συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης που, όπως είναι φυσικό, δεν θα αφήσει αδιάφορο τον υποψήφιο αγοραστή. Τι μπορούμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε την εικόνα; Εντάξει, σίγουρα δεν μιλάμε για μια ολική ανακαίνιση του ακινήτου, σίγουρα, όμως, κάποιες απαραίτητες βελτιώσεις και επιδιορθώσεις σε συνδυασμό με ένα καλό βάψιμο θα “ανεβάσουν” την εικόνα του χώρου σας στα μάτια του εκάστοτε ενδιαφερόμενου αλλά και την εμπορική του αξία.

  1. Όταν παίρνεις τα πράγματα… προσωπικά

Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος φέρνει μαζί του, στην επίσκεψη του ακινήτου, και τη δική του προσωπική ιστορία, που σίγουρα προβάλλει στον χώρο. Προσωπικά αντικείμενα όπως τα πόστερ ή το κασκόλ της ποδοσφαιρικής σου ομάδας κρεμασμένα στον τοίχο, σίγουρα κάνουν το σπίτι… σπίτι σου, όμως, όσο πιο ουδέτερος είναι ο χώρος από τα πολιτικά ή όποια άλλα “πιστεύω” σου, τόσο καλύτερα για τη διαπραγμάτευσή του. Στόχος μας δεν είναι άλλος από το επιτρέψουμε στις πεποιθήσεις και τα όνειρα του αγοραστή να βρουν τη δική τους θέση μέσα στον χώρο. Έτσι, τον οραματίζεται ως δικό του και αυτό συμβάλλει, αναμφίβολα, στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης του ακινήτου.

  1. Μικρές ζημιές, μεγάλα λάθη

Ένα από τα πλέον κοινά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού είναι πως δεν προετοιμάζουν σωστά το σπίτι τους για μια πώληση. Κι όταν λέμε προετοιμασία, εννοούμε την επιδιόρθωση μικροζημιών που τυχόν υπάρχουν στον χώρο. Όταν ένας υποψήφιος αγοραστής έρχεται αντιμέτωπος με εικόνες κακής συντήρησης, αυτό, όχι μόνο λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά μπορεί, επιπλέον, να τον οδηγήσει πιθανότατα να αναρωτηθεί και για άλλα πιθανά προβλήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Αντιστρέφουμε την εικόνα, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την εμπορική αξία του ακινήτου: επιδιορθώνουμε φρακαρισμένες πόρτες και παράθυρα, αντικαθιστούμε παλιούς κατεστραμμένους διακόπτες και πρίζες και φροντίζουμε να συντηρούμε τον χώρο, προκειμένου να τον διατηρούμε πάντα σε καλή κατάσταση.

  1. Κατοικίδια και πρώτη εντύπωση

Μπορεί οι περισσότεροι να λατρεύουμε τα ζώα, όμως αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να μην αισθάνονται τόσο άνετα, όσο εμείς. Άσχημες μυρωδιές, τρίχες στα έπιπλα ή στα ριχτάρια αλλά και φθορές ή γρατζουνιές από τους μικρούς αγαπημένους μας φίλους, είναι πιθανόν να λειτουργήσουν αρνητικά στο μυαλό ενός ενδιαφερόμενου, που δεν βρίσκει τα γλυκύτατα τετράποδα τόσο αξιαγάπητα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση: πριν από την επικείμενη επίσκεψη ενός αγοραστή, ζητάμε από κάποιο φίλο ή γνωστό να φιλοξενήσει το κατοικίδιό μας για μερικές ώρες ή από ένα μέλος της οικογένειας να το βγάλει βόλτα, όσο διαρκεί η συνάντηση. Στη συνέχεια φροντίζουμε να καθαρίσουμε καλά και να αερίσουμε σωστά τον χώρο. Έτσι ελαχιστοποιούμε τον όποιο κίνδυνο να “χαλάσει” η εικόνα του ακινήτου μας.

  1. Όταν δεν δίνεις στον αγοραστή τον… χώρο του

Για κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή, η αγορά κατοικίας αποτελεί τη σπουδαιότερη επένδυση της ζωής του. Γι’ αυτό και ζητά να δει και να εξετάσει κάθε γωνιά του χώρου που τον ενδιαφέρει. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι, οι χώροι αποθήκευσης αλλά και εξωτερικοί χώροι όπως μπαλκόνια, βεράντες και ταράτσες πρέπει να είναι προσβάσιμοι και φυσικά διαθέσιμοι, προκειμένου να μπορούν να εξεταστούν προσεκτικά από τον υποψήφιο αγοραστή. Έτσι, όχι μόνο έχει πλήρη θεώρηση του χώρου που τον ενδιαφέρει αλλά είναι σίγουρος πως δεν υπάρχουν “παγίδες” που προσπαθήσετε να του κρύψετε.

Σκέψου; Αξίζει να χάσεις έναν ιδανικό αγοραστή για έναν από τους παραπάνω λόγους; Αποφεύγοντας λοιπόν τα λάθη, όχι μόνο ανοίγεις τον δρόμο προς μια επιτυχημένη πώληση αλλά ταυτόχρονα δίνεις υπεραξία στο ακίνητό σου, γεγονός που, κατά συνέπεια, θα εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή στη διαπραγμάτευση.

Από μέρους μας, όλοι οι συνεργάτες της RE/MAX Fidelity Brokers, είμαστε διαρκώς στη διάθεσή σου, με ακόμα περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες, που, μαζί με τις υπηρεσίες και τη διαρκή υποστήριξή μας, θα σε βοηθήσουμε να καταφέρεις να πουλήσεις ή να εκμισθώσεις το ακίνητό σου στην υψηλότερη δυνατή τιμή.

Compare listings

Compare