Αναζητάτε τον ιδανικό μεσίτη; Δείτε ποιος είναι και γιατί!

  • Πριν 2 έτη
  • 0

Η λανθασμένη επιλογή ενός μεσίτη, όταν πάρετε την απόφαση να πουλήσετε ή να εκμισθώσετε το ακίνητό σας, είναι κάτι που αναμφίβολα θα σας φέρει αντιμέτωπους με πολλαπλές δυσκολίες, οι οποίες αν δε αντιμετωπιστούν σωστά, ενδέχεται ακόμα και να σας ζημιώσουν. Ο λόγος είναι απλός: οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς οφείλει να παρέχει στον πελάτη του ένας επαγγελματίας μεσίτης. Καθώς, λοιπόν, η επιλογή του λάθους προσώπου είναι, δυστυχώς, ένα από τα πιο συχνά λάθη των ιδιοκτητών και επειδή, όπως θα λέγαμε χαριτολογώντας, ο σωστός μεσίτης στις υπηρεσίες φαίνεται, δείτε παρακάτω, αναλυτικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που οφείλει να πληροί ο μεσίτης με τον οποίο πρόκειται να συνεργαστείτε.

  1. Σωστή Εκτίμηση της τιμής του Ακινήτου σας

Η πρώτη και η σημαντικότερη υπηρεσία που οφείλει να φέρει εις πέρας ένας επαγγελματίας μεσίτης είναι η ακριβής και καίρια εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου σας. Μια τέτοια εκτίμηση, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πολυδιάστατη, αφού είναι πολλές και διαφορετικές οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν, ώστε ο συνεργαζόμενος με εσάς μεσίτης να εκτιμήσει επιτυχημένα την τιμή.

Πέρα, φυσικά, από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ακινήτου, όπως είναι το εμβαδόν, ο όροφος ή η παλαιότητα, ο επαγγελματίας μεσίτης θα ερευνήσει και θα εξετάσει κάθε τι που θα μπορούσε να επηρεάσει την αξία του ακινήτου. Παραδείγματος χάριν: διαθέτει βεράντα ή μεγάλο μπαλκόνι; Έχει αποθήκη και parking; Τι είδους θέρμανση υπάρχει; Είναι αυτόνομη ή κεντρική; Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, καθώς ένα ακίνητο δεν είναι απομονωμένο από το περιβάλλον του, ο σωστός μεσίτης θα συνεξετάσει οτιδήποτε το περιβάλλει και, κατά συνέπεια, επηρεάζει την ποιότητα ζωής του εκάστοτε ενοίκου, όπως, λόγου χάριν, τις συνθήκες ζωής στη περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Είναι ακριβώς πάνω σε κεντρικό δρόμο; Υπάρχουν εστίες θορύβου ή ρύπανσης; Βρίσκεται κοντά σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης; Υπάρχουν πλησίον του ακινήτου νοσοκομείο, φαρμακείο ή Super Market; Εξυπηρετείται από μέσα μαζικής μεταφοράς και, αν ναι, ποια και πόσο κοντά βρίσκονται; Κάθε τι, θετικό ή αρνητικό, εξετάζεται επισταμένως και θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής αγοραίας αξίας.

Στη συνέχεια, ο σωστός κτηματομεσιτικός σύμβουλος, αφού εξετάσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους, θα πραγματοποιήσει λεπτομερή έρευνα αναφορικά με τις τιμές πώλησης άλλων ακινήτων με τα ίδια χαρακτηριστικά στην περιοχή και θα προτείνει ένα προϋπολογισμό αναφορικά με το κόστος ανακαίνισης του ακινήτου. Έτσι, κάθε πωλητής, έχοντας πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την εμπορική αξία αλλά και με τα συν και πλην του ακινήτου του, θα κατορθώσει, μέσα από τις καίριες συμβουλές και τις στοχευμένες προτάσεις του μεσίτη του, να διαπραγματευτεί σωστά και να πετύχει την, όσο το δυνατόν, καλύτερη τιμή πώλησης.

  1. Αποτελεσματικό & Στοχευμένο Marketing

Οι στοχευμένες υπηρεσίες, τόσο του παραδοσιακού όσο και του online marketing, αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα της προώθησης ενός ακινήτου, που πολλές φορές εκτελείται λανθασμένα από έναν μεσίτη. Ο σωστός κτηματομεσιτικός σύμβουλος, ακολουθώντας μια δομημένη στρατηγική ενεργειών και τακτικών η οποία θα κάνει τη διαφορά στη διαδικασία της πώλησης ή της ενοικίασης, θα καταφέρει να αυξήσει την εμπορική αξία του ακινήτου, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη πώληση, στην καλύτερη τιμή.

Ποιες είναι, όμως, οι κύριες τακτικές της στρατηγικής αυτής, που τελικά ξεχωρίζουν τον επαγγελματία μεσίτη;

Κατ’ αρχάς, η σωστή προβολή του ακινήτου. Μέσω μιας στοχευμένης αγγελίας, με όμορφες, επαγγελματικές φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης, που προβάλλουν ιδανικά τα πλεονεκτήματα του ακινήτου, θα επιτύχει να τραβήξει την προσοχή του ενδιαφερόμενου αγοραστή ή μισθωτή. Καθοριστικό ρόλο, φυσικά, παίζει εδώ και η λεπτομερής και αναλυτική περιγραφή που συνοδεύει την αγγελία, αφού είναι εκείνη που θα παρέχει όλες τις περαιτέρω πληροφορίες και θα καταφέρει να δώσει στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα συν της ιδιοκτησίας.

Μια ολοκληρωμένη και στρατηγικά σωστή αγγελία είναι, όμως, ένα μόνο από τα βήματα του στοχευμένου marketing προς μια επιτυχημένη πώληση ή ενοικίαση. Αν η προσέλκυση του ενδιαφέροντος είναι το πρώτο βήμα, τότε σίγουρα η διατήρησή του είναι το επόμενο.

Για να μη χάσει λοιπόν ένας μεσίτης μια “ιδανική περίπτωση”, οφείλει να προβλέψει όλες τις κινήσεις που ενδέχεται να πραγματοποιήσει στη συνέχεια ένας υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής και να καλύψει κάθε “αν” που μπορεί να ρίξει τις γέφυρες που θα οδηγήσουν σε μια τελική διαπραγμάτευση.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο ενδιαφερόμενος συνεχίσει την έρευνα μόνος του, αναζητώντας το ιδανικό, για εκείνον, ακίνητο σε μεσιτικά sites τόσο του εσωτερικού όσο και εξωτερικού, ο σωστός κτηματομεσίτης οφείλει να έχει καταχωρήσει την αγγελία σε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, προκειμένου να είναι διαρκώς “παρών” στο θέλω του υποψήφιου αγοραστή ή ενοικιαστή. Παράλληλα, με μια δυναμική παρουσία στα Social Media και μέσω διαφημιστικών προβολών σε Facebook, Instagram και Google, καλύπτει ένα μεγάλο πεδίο πιθανών αναζητήσεων του ενδιαφερόμενου και έτσι καταφέρνει να τον επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, για να καλύψει την περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος – ο οποίος ενδεχομένως ανήκει σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακό group – αναζητά μια ιδιοκτησία ψάχνοντας μόνος του στην περιοχή, τότε ο μεσίτης θα πρέπει να έχει αναρτήσει στο ακίνητο μια ευδιάκριτη διαφημιστική πινακίδα και, φυσικά, πωλητήρια σε σημεία-κλειδιά, ώστε να του τραβήξει την προσοχή και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον

  1. Υπόδειξη αξιολογημένων αγοραστών ή μισθωτών

Πολλοί μπορεί να είναι εκείνοι που θα έρθουν σε επικοινωνία και επαφή με τον μεσίτη μέσω της αγγελίας, όμως ποιοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά; Κι αν ενδιαφέρονται πραγματικά, είναι “ταιριαστοί” με τις ανάγκες του ακινήτου ή τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη του; Στον κτηματομεσιτικό κλάδο, είναι αυτονόητο πως ένας επαγγελματίας μεσίτης καλείται να ερευνά, να γνωρίζει και να μπορεί να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για την υπηρεσία εκείνη που στον χώρο του Real Estate είναι γνωστή ως “αξιολόγηση υποψήφιων αγοραστών ή μισθωτών”.

Πώς, όμως, το καταφέρνει αυτό; Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι δύο: σωστή κατάρτιση. Μέσω αυτής, ο σωστός κτηματομεσίτης είναι εκείνος που θα “φιλτράρει” όλους τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ή ενοικιαστές, καταλήγοντας μόνο σε εκείνους που το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικό. Έτσι, μέσα από καίριες και στοχευμένες ερωτήσεις, όπως ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν να αναζητήσει ακίνητο στη συγκεκριμένη περιοχή, ποιο είναι το οικογενειακό του status, αν θέλει ένα ακίνητο κοντά σε σχολείο ή νοσοκομείο κ.α., σχηματίζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε υποψήφιο.

Στη συνέχεια, προκειμένου να καταλήξει τους τελικούς, θα εξετάσει το οικονομικό τους πλάνο και εκεί, μέσω της κατάρτισης και της εμπειρίας του, θα αντιληφθεί ποιοι είναι εκείνοι που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην αγορά ή την ενοικίαση. Τότε και μόνο τότε θα κλείσει ραντεβού, προκειμένου να επισκεφθούν το ακίνητο και, αν πληροί τις ανάγκες τους, θα τους φέρει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

  1. Προετοιμασία & παρουσίαση ακινήτου

Ίσως μία από τις σπουδαιότερες υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει αλλά και να γνωρίζει σε βάθος ένας επαγγελματίας μεσίτης. Γιατί αν έχει εμπειρία στη σωστή προετοιμασία του ακινήτου, που απαιτείται πριν από την επίσκεψη ενός υποψηφίου αγοραστή ή ενοικιαστή, αλλά και στην παρουσίασή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τότε έχει στη φαρέτρα του ένα μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο.

Έχοντας μελετήσει σωστά και προσεκτικά τον χώρο, ένας επαγγελματίας μεσίτης γνωρίζει καλά πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η αισθητική του, πριν από μια επικείμενη επίσκεψη, αλλά και πώς θα αναδειχθούν τα δυνατά σημεία του και, φυσικά τα πλεονεκτήματά του, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του. Έτσι, καταφέρνει να δώσει υπεραξία στο ακίνητο. Επίσης, γνωρίζοντας καλά το προφίλ του υποψηφίου αγοραστή ή ενοικιαστή, μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης, θα καταφέρει να “πουλήσει” τα πλεονεκτήματα του ακινήτου, ταιριάζοντάς τα στις ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

  1. Διαπραγματευτική Ικανότητα

Ακόμα και οι πλέον έμπειροι και καταρτισμένοι επαγγελματίες Κτηματομεσιτικοί Σύμβουλοι παραδέχονται πως η επιτυχημένη διαπραγμάτευση του ακινήτου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο ταλέντο του εκάστοτε μεσίτη. Διότι, δεν αρκεί μόνο να “πουλήσει” σωστά, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα πλεονεκτήματα του ακινήτου αλλά, κατ’ επέκταση, να διαπραγματευτεί έξυπνα στην γραπτή προσφορά του υποψήφιου αγοραστή, ώστε να επιτύχει τη χρυσή τομή: να καταφέρει δηλαδή να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς να διακινδυνεύσει την πορεία της διαπραγμάτευσης και, τελικώς, να κλείσει επιτυχημένα τη συμφωνία, σφραγίζοντας, έτσι, τα συμφέροντα του πελάτη του.

  1. Διαρκής υποστήριξη σε κάθε βήμα

Από τη στιγμή της ανάθεσης μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας και την υπογραφή των συμβολαίων, ο επαγγελματίας μεσίτης, πλαισιωμένος από μια έμπειρη ομάδα μηχανικών και νομικών, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του πελάτη του, στηρίζοντάς τον σε κάθε βήμα.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να διαφυλάξει τα συμφέροντα του πελάτη του και να του γλιτώσει χρόνο και χρήμα, προστατεύοντας τον από “παγίδες”. Εξασφαλίζοντας την προκαταβολή από την πλευρά του αγοραστή, θα καταφέρει να “σφραγίσει” τη διαδικασία και θα διασφαλίσει νομικά και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, μέσω του ιδιωτικού συμφωνητικού που θα υπογραφεί. Παράλληλα, αφού η ομάδα των συνεργαζόμενων μηχανικών του θα λύσει τα όποια προβλήματα αυθαιρεσιών τυχόν παρουσιαστούν, θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική μεταβίβαση του ακινήτου.

Πολλοί πιστεύουν ότι ένας μεσίτης είναι ο άνθρωπος που απλώς δείχνει σπίτια και υπογράφει έγγραφα. Ποια είναι όμως η ουσία; Ο πραγματικός μεσίτης είναι δεινός πωλητής τη μια στιγμή και εξαιρετικός υποστηρικτής των συμφερόντων του αγοραστή την επόμενη. Είναι, ταυτόχρονα, προσωπικός σύμβουλος, ταλαντούχος διαπραγματευτής και ειδικός στο να χαράξει μια επιτυχημένη στρατηγική marketing. Είναι απαραίτητος εκτιμητής, σύμβουλος δανείων και αναλυτής αγοράς. Είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, που τελικά κάνουν τον σωστό κτηματομεσίτη, ένα “πολύπλευρο” εργαλείο, απαραίτητο στα χέρια κάθε πωλητή ή αγοραστή.

Βρες εδώ τον ιδανικό μεσίτη για σένα.

Compare listings

Compare